Kezdjük azzal hogy nincs olyan, hogy fogyókúra. Mármint maga a szó egy megtévesztés, amit pár marketingtehetséggel megáldott ember talált ki, hogy jól megvezessék az többieket. Miért? Megmondom: azért, mert ebből elég sok cég profitálhat azáltal, hogy eladnak állítólagos fogyókúrás termékeket, nyilván legalább kétszer annyiért, mint amennyibe kerül a késztermék előállítása - és ez csak a nagyker ár, mire a fogyasztóhoz kerül, ez kb. megint megduplázódik. ugyanez vonatkozik a biotermékekre, sőt - de erről majd egy másik alkalommal értekezek. 

Most is látom valamilyen bioboltos újságban a szupersztár turbódiétás terméket, fehérje turmix 500ml 935 Ft-ért. 

Számoljunk csak utána, a legolcsóbb minőségi fehérjeturmix amit ismerek, annak adagja 200 Ft-ba kerül. Na de persze az nincs feloldva vízben, tehát jogos 735 forintot ráverni, nemdebár? Marketingszöveg idézet: “A Shake megkönnyíti a diétázók életét, hiszen nem kell a turmix elkészítésével bajlódnia, (nyilván kurva macerás) elég levenni a polcról egy 500ml-es Turbó diéta Shake-t, és már szaladhat is a dolgára”. Tápértéket nem tudok róla mondani, mivel még a weboldalon se tüntették fel - vajon nem ez lenne a lényeg??? -, de nem hiszem, hogy nagyon tudományos lenne.

Tehát a vízben oldást fizettetik meg 735ft-tal? vagy azt az egy percet, amit ez elvenne az alany életéből? vagy ez csak a klasszikus marketing fogás: a hitet, hogy ez megoldja a fogyásdolgot, semmi mást nem kell tenni, csak ezt megvenni és kész!...

Mielőtt visszatérnénk az alaptémához, hangoztatnám, a diéta szó félreértelmezett jelentését kicsiny országunkban, mivel itt a fogyókúra szinonimája, de valójában megtervezett étrendet jelent (tudatos étrend ha így jobban tetszik).

Valójában miért mondom, hogy a fogyókúra fogalma hülyeség? Mert gondoljunk csak bele: Átlag Józsi éli szép kolbászos-pacalpörköltes-sörhasas életét, mondjuk 30 évig. Na most előjön valami Zsenibéla és azt mondja hogy Józsikám, cseppet se aggódj hogy elbasztad 30 évig az életed fiziológiai szempontból (bár ilyen szavakat nem fog használni), itt van ez a fasza diéta amit most találtam valami messzi netes oldalról, aszongya hogy 3 hét alatt le fogsz fogyni teljesen, kockahas, 40-es bicepsz, habzsidőzsi. Na most nemtom ki hiszi azt hogy 30 év alatt elraktározódott zsírmennyiséget 3 hét alatt el lehet intézni. Ja várjál, el lehet zsírleszívással, de attól még nem néz ki jól senki, a lógó bőrt még le kell operálni, és semmi forma, semmi izom. gondolom ez nem túl kívánatos ötlet.

Mi a megoldás? Felkelni a fotelból, elmenni sportolni. Lehet menni futni, biciklizni, aerobikozni (zumba túl gyenge, úgyhogy azt kihagyhatjátok). Ezek aerob mozgások,    közepes terheléssel dolgozol. Ne jöjjön senki azzal hogy neki nagyon megterhelő, mert az az ő erőnlétét minősíti, nem a sport nehézségét. Honnan lehet tudni? Ha a pulzusod ebben a zónában van a képlet szerint:

alsó határ: (220-életkor) x 0,65
felső határ: (220-életkor) x 0,85

Pl. 30 évesen:

alsó határ: (220-30) x 0,65 = 123

felső határ: (220-30) x 0,85 = 161

 

Tehát ha 30 éves vagy akkor 123 és 161-es pulzus között van az aerob zónád. Ha e kettő érték között van a pulzusod sport közben, ráadásul hosszabb ideig (10perc+), akkor aerob mozgást végzel. Miért beszélek ilyenekről? azért mert az ilyen mozgásokat ajánlják Norbiék, az összes híresség aki csodával határos módon lefogyott, és sajnos pár fitneszes emberke is. Újság van emberek, ez a módszer  nem  fog  zsírt  égetni. miért? Mert mozgás közben a szervezeted nem zsírt használ energiaként. A zsírhoz úgy ragaszkodik a tested, mint Kiszel Tünde az operabálhoz. Csak akkor fogja felhasználni a tested, ha mondjuk 1 hete étlen vagy a sivatagban, de ilyen állapotot ne akarjon senki se elérni, mivel ekkor már bármelyik pillanatban halálponton lehetsz. 

Mozgás közben a szervezeted szénhidrátot fog felhasználni. Ezért fontos enni sportolás előtt (persze nem közvetlenül, mert akkor nem szívódik fel a kaja rendesen, mondjuk 1-1,5 órával mozgás előtt lehet). Ha nincs szénhidrátod (mint amit megint pár diétaguru mond, hogy ne reggelizz és úgy menj edzeni) akkor megszívattad magad, mert fehérje lesz felhasználva. Igen, a szervezeted okos, tud csinálni egy hosszú folyamat során fehérjéből energiaforrást. ilyenkor szoktak jönni a picsás beszólások, hogy “mit nekem a fehérje, én fogyni akarok”. Igen ám zsenikém, de ha így akarsz fogyni, a hájad megmarad, és a leendő pasid (már ha lesz) ugyanúgy nem fogja megtalálni a zsírtömegben a bejáratot, max a mérleg mutat kevesebbet. Te döntesz.

Triviális tehát a kérdés: mikor (vagy egyáltalán hogyan) ég a zsír?

A zsírégetés a leghatékonyabban alvás közben történik. Micsoda? Igen jól hallottad, alvás közben, amikor a szervezeted 8 órán keresztül (jó esetben) nem jut energiához. Miért nem szénhidrátból fedezi? Azért mert ha fogyni akarsz, nem fogsz enni szénhidrátot lefekvés előtt 3 órán keresztül. “jaj, hogy fogom kibírni?” saláta babám, nagy mennyiségben (a táplálkozásról lesz egy hosszabb iromány később, amit valószínűleg darabolva posztolok). Miért nem fehérjéből fedezi a test? Mert ha fogyni akarsz, lefárasztod a szervezeted (lehetőleg a vázizomrendszered) olyan mozgással, ami után kénytelen regenerálódni, amihez bizony minden gramm fehérjére szükség van. Jó hírem van, aerob mozgással csak nagyon hosszú idejű edzéssel lehet ilyet elérni - a kérdés csak az, hogy ki fog órákat futni...

 Mi a megoldás? Megmondom, súlyzós edzés. “jaj csak azt ne, nem akarok úgy kinézni mint a svarci”. A mai poszt első jó híre: nem fogsz, mert ha akarnál se tudnál annyit elérni, mint a top-class sportolók. Úgyhogy abba lehet hagyni a nyivákolást.

Legközelebb az edzésmódszerek jönnek, már ha addig nem olvasok valami megosztanivaló baromságot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inshape.blog.hu/api/trackback/id/tr984706237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása