Hogyan tudod legyőzni magad?

Igen, ez klisének tűnik – de valójában erről van szó, amikor életmód-váltásról beszélünk. Ki kell törni a kényelmi zónánkból és lemondással, kitartással, hittel menni előre. Saját magunkat motiválni, ha valamikor lankad a lelkesedés.

 Minden ott kezdődik, hogy lássuk a célt, amit el kell érnünk. Ehhez a javaslatom:

 - Egy hosszú távú cél (pl. 10 kilót le akarok adni), és

 - Egy rövid távú cél (pl. ezen a héten háromszor el fogok menni edzeni).

 Persze fontos, hogy olyan célokat határozz meg, amelyeknek van értelmük. Például nem biztos, hogy a „Le szeretnék adni 5 kilót” a legjobb cél. Különösen azok, akik keveset akarnak leadni általában nem is annyira a kilókkal nincsenek kibékülve, mint az alakjukkal. A mérleg sok mindent nem mutat meg. (Hogy a testzsír-arány jelentőségéről már ne is beszéljek!)

Lehet, hogy olyan célokat is be kell iktatnod, amikre így hirtelen nem is gondolnál.

Például étkezési cél lehet, hogy minden nap egyél egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt, vagy csökkentsd/megszüntesd a „káros” ételek fogyasztását. Elvégre ilyen célokból fog összeállni az életmódod megváltoztatása is!

Sokan a fitnesz céljuk meghatározásánál már eltévednek… Elhatározzák például, hogy lefogynak X kilót, aztán egy hétig csinálják, és utána abbahagyják, mert azt látják, hogy ez milyen óriási munka vagy hogy az másoknak milyen könnyen megy és biztos valami genetikai vagy egyéb biológiai oka van a sikertelenségüknek.

Mivel mindenki más élethelyzetben, más testi kondícióval és adottságokkal és más ponton száll be a fitnesz világba, óriásiak az egyének közötti differenciák is. Nem az a lényeg tehát, hogy más hogy halad vagy hogy más mit csinál. Ezeket mind hagyd figyelmen kívül. A lényeg az, hogy haladj és abba az irányba, amibe te szeretnél. Kizárólag magaddal kell „versenyezned”.

Ha ügyelsz arra, hogy a saját versenyedre koncentrálj és ne a másokéra, sokkal inkább meg fogod tudni tartani a motivációdat az edzéshez.

Ehhez nyilvánvalóan az kell, hogy elérhető célokat tűzz ki, és az eszközökkel is rendelkezz: diéta és edzésprogram egyénre szabva!

 

A fogyás képlete egyszerű:

Ésszerű étkezés + Egészséges testedzés = Tartós eredmény

A tartós fogyást az életmódod átalakításával teheted fenntarthatóvá.

Az életmódod átalakítása csak eleinte nehéz, a fenntartása már annál könnyebb, és ez biztosítja, hogy nem csak a testsúlyod, de a testzsír-arányod, a kondíciód és az egészséged is szinten maradjon. Tudom, hogy az egészségről történő hosszú távú gondolkodás és gondoskodás sokkal nehezebb, mint csodaszerekben reménykedni, de a tudomány jelenleg állása szerint azt mondhatom, aki mást állít a fogyásról, a diétáról és a fogyókúrákról, az vagy ismerethiányos, vagy hazudik, vagy minimum csúsztat.

Tehát az első lépés: az elhatározás. Ez mindennél fontosabb, hiszen "magad ellen" kell játszanod, amiben senki nem segít, biztat, de erővel sem késztet a tettekre (pedig még akár ez is hasznos lehetne...). 

Ha ezen túl vagy, akkor a kitartásod eszköze a saját céljaid kitűzése és elérése.

Aztán a tettek mezejére lépve kezdődhet az izgalmas utazás saját magad megismerésére...

A bejegyzés trackback címe:

https://inshape.blog.hu/api/trackback/id/tr205035671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása