Ma egy egészen jó cikket találtam a dívány-on, ezt közkinccsé teszem, itt-ott hozzátéve ezt-azt (valamint kicsit rövidítve). Íme:

Sportolni egészséges, ez köztudott tény. Akik azonban azt hiszik, minél jobban meghajtják magukat, annál egészségesebbek és fittebbek lesznek, súlyosan tévednek. A Heart című angol folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis azok, akik túl keményen és túl hosszú ideig futnak, nagyobb kárt tesznek magukban, mint akik mindezt mérsékelten végzik. Ha ez nem sokkolná eléggé, az is kiderült, hogy cseppet sem egészségesebbek a mániákus sportolók, mint például az ülőmunkát végzők. 

Egy régebbi, a European Heart nevű folyóiratban lévő német tanulmányban a maratoni futókat, illetve ülőmunkát végzőket hasonlították össze, és az derült ki, hogy a sportolók koszorúereiben több lerakódás keletkezett az évek alatt, ami nagyban hozzájárul a különböző szívbetegségek kialakulásához.

Egy másik kutatásban a tudósok több mint 52000 embert figyeltek meg 30 éven át, és összességében azt állapították meg, hogy a mániákus futóknál 19%-kal nagyobb arányban alakult ki halálos betegség, mint a nem futóknál. Különösen veszélyeztetettek voltak azok, akik 32 km-nél többet futottak egy héten, illetve hét napból haton edzettek, vagy akik 13 km/órával száguldottak: náluk a sportból fakadó egészségügyi előnyök száma lényegesen lecsökkent. A Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban így arra jutottak, hogy ha valóban egészséges mennyiségben akarunk sportolni, úgy összességében 8-29 kilométert kellene futnunk, hetente 3-4 alkalommal, 9-10 km/ órás sebességgel, hogy kihasználhassuk a mozgásból adódó összes pozitívumot.

Hogy miért is káros a túlságosan megerőltető testmozgás, és hogyan keletkeznek a lerakódások miatta? A szakemberek szerint ekkor a test olyannyira keményen dolgozik, hogy nagy mennyiségű cukrot és zsírt éget el üzemanyagként. És ahogy az égő fa a tűzben, ugyanúgy ez is egyfajta „füstöt” hoz létre, ami a szervezetünkön keresztül áramlik. Ez a „füst” valójában szabad gyökök és hozzájuk kapcsolódó koleszterinek halmaza, amik az artériákban plakkokat hozhatnak létre, valamint károsíthatják a sejtjeinket is: ezt nevezzük oxidatív stressznek.

Erre sok olyan példa van, amikor egy sportos életmódot követő 30-40-es ember egyszer csak összeesik, és... infarktus. Ekkor történik az, hogy a fenti plakkok leszakadnak és érelzáródást okoznak.

Dr. James O'Keefe kardiológus szerint szervezetünk úgy lett kitalálva, hogy együtt tudjon működni az edzés első órájában bekövetkező oxidatív stresszel, ha azonban hosszabb ideig sportolunk, akkor ez a folyamat túlzott méreteket ölt, aminek hatására a bennük lévő antioxidánsok elégnek.

Emiatt azért nem kell azonnal a kukába hajítanunk a futócipőt, hisz a kutatók továbbra is egyetértenek abban, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres mozgás. Csupán a mértékletességet kell szem előtt tartanunk, mert ezáltal csökkenthetjük a szívinfarktus kockázatát, kevesebb eséllyel alakul ki az 1-es típusú diabétesz, nem leszünk túlsúlyosak, valamint a vázrendszerünk egészségét is hosszan megőrizhetjük.

A kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megállapítsák, pontosan mennyit érdemes sportolnunk, de addig is a következő tanácsokat adják azoknak, akiknek az életük része a rendszeres testmozgás:

Ha mindennap szeretne mozogni: amennyiben egy napját sem tudja elképzelni sport nélkül, akkor figyeljen oda arra, hogy maximum egy órát eddzen, és az legyen kevésbé intenzív! Ezek az intenzív kardio edzések mindegyikére (futás, aerobik, kardio-gépek) egyaránt vonatkoznak.

Ha már eddig is keményen edzett: a kutatók sajnos még nem tudják biztosan, hogy ha valaki az elmúlt 10 évben keményen sportolt, akkor mennyire visszafordíthatóak a károk. Amennyiben fáradtan ébredünk, nincs étvágyunk, illetve már nincs javulás az állóképességünkben, akkor valószínű, hogy elértük a személyes küszöbértékünket. Ebben az esetben érdemes visszavennünk a tempóból, és kevésbé megerőltető mozgás után néznünk.


Örülök, hogy egy ilyen cikk megjelent, mert sajnos nagy tévedések vannak a sportolás körül - ez most tisztázza a futás körüli hiedelmeket. És persze minden olyan divatos edzésformára is igaz, ami hasonlóan megerőlteti a szervezetet (pl. spinning).

Mi a konzekvencia?

Egészségi állapotunknak megfelelő edzésformát kell választani, de SOHA ne akarjunk az élsportolókkal azonos terhelést!

Jó néhány edzésfajta létezik, amiből lehet választani - legyen motiváló és élvezzük, amit sportolunk.

Ha komolyan veszed az egészséged megőrzését hosszú távon - ebben nagyon fontos az izomzat szerepe - akkor mindenképp olyan edzést végezz, amely az izmok erejét fejleszti. Hiszen az izmok tartják az egész csontozatot, izületeket működtetnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inshape.blog.hu/api/trackback/id/tr35067097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása